Udskriv
 

Magi i naturen – om vilde planter, folketro og naturvidenskab

Ramsløg, brændenælde og havtorn – interessen for vilde planter i ”ny nordisk mad” har været støt stigende de seneste år. Det er ”trendy” at kende til vilde planter og vide hvad de kan bruges til.
Vilde planter har også tidligere spillet en vigtig rolle og været i høj kurs. Dog har det ikke så meget været for deres kulinariske egenskaber, men mere som følge af deres helbredende egenskaber og deres iboende trolddomskraft. Gennem århundreder har den almindelige befolkning opsøgt kloge mænd og koner for at få gode råd mod alt fra ømme led, hududslæt og tandbylder til kvægpest, barnløshed og manglende smørlykke. Utallige lidelser og ulykker er blevet behandlet vha. vilde planters helbredende egenskaber eller deres iboende trolddomskræfter.

Siden slutningen af 1800-tallet er alle disse kloge mænd og koner dog forsvundet fra samfundet, bl.a. som følge af den naturvidenskabelige lægekundskabs opblomstring, og med dem er kendskabet til vilde planters ”magisk kraft” (helbredende som dødbringende) lige så stille gået i glemmebogen.

Kom ud i Grevemosehus og bliv klogere på hvilken uvurderlig rolle vilde planter har spillet for dagliglivets folketro og sygdomshelbredelse.

OBS: Turen er primært en Kristendomstur - vi afventer den valgmulighed i vores liste ;-)
Om aktiviteten

Sted:

Grevemosehus

Målgruppe:

4. klasse, 5. klasse, 6. klasse

Fag/læreplan:

Skolefag: Natur/teknik, Skolefag: Historie
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D


Varighed:

4 timer

Mål:

At eleverne opnår kendskab til folketroens betydning for dagliglivet før i tiden.
At eleverne opnår kendskab til tidligere tiders omfattende anvendelse af vilde planter - særligt i forbindelse med folketro og helbredelse.
At eleverne reflekterer over naturvidenskabens rolle i forhold til folketroens udbredelse.
At eleverne reflekterer over egen praksis i forhold til at tro på at noget ”bringer lykke”.

Drejebog:

Når eleverne ankommer til Grevemosehus bliver de modtaget af skovløberkonen Ane, der boede i huset omkring år 1900. Hun er bekymret og ængstelig for at lukke dem ind. Hendes familie har nemlig været ramt af sygdom og ulykker de seneste uger, og Ane er overbevist om at det skyldes nogle onde kræfter, der er på spil i området. Så det er om at være forsigtig, for hvem ved… måske gemmer der sig en eller flere i klassen, som bringer endnu flere onde kræfter til huset…

Efter et stykke tid forsvinder Ane og en naturvejleder dukker op

I små grupper diskuterer eleverne, hvorfor Ane mon opførte sig så mærkeligt og mistroisk overfor dem og vi taler i fællesskab om begrebet /fænomenet folketro.

Eleverne arbejder herefter selvstændigt i mindre grupper med en række praktiske opgaver, der alle relaterer sig til emnet ”magi i naturen” (med fokus på vilde planters rolle i folketro og helbredelse). Opgaverne er organiseret som poster i et stjerneløb.

I løbet af dagen bliver der også tid til at beskæftige sig med folketroens betydning i dag sammenlignet med dengang Ane levede. Vi taler om de sidste 150 års opdagelser indenfor lægevidenskaben og hvilken betydning naturvidenskaben har haft for almindelige menneskers kendskab til vilde planter og deres anvendelse.

Inden dagen er omme og klassen igen skal forlade Grevemosehus´ tidslomme er der lige tid til at reflektere over, hvad vi eventuelt selv af og til gør af ritualer, som kan minde lidt om folketro (bank under bordet, ikke træde på stregerne mellem fliserne, medbringe lykketing til eksamen osv.) Har vi mon helt vendt folketroen ryggen i det moderne samfund? 
Booking
Klik her for at læse mere om hvordan du booker aktiviteten.
 

 
 
 
Naturskolerne.dk       Tlf. 45 80 59 26       mail@naturskolerne.dk