Udskriv
 

Skovens grønne mad

Vi undersøger rødder, stængler, blade og frugter fra forskelligt grønt. Det koges til suppe over bål sammen med brændenælder og skvalderkål. Blade fra bl.a. bøg og mælkebøtte anrettes til salat, og pandebrød smøres med friskkærnet smør og knapost. Turene afvikles normalt udendørs!
Om aktiviteten

Sted:

Raadvad Naturskole, Rude Skov Naturskole

Målgruppe:

5. klasse, 6. klasse, 7. klasse

Fag/læreplan:

Skolefag: Natur/teknik, Skolefag: Biologi, Skolefag: Hjemkundskab
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D


Varighed:

Ca. 4 timer.

Mål:

At eleverne får repeteret, hvad en plante bruger sine forskellige dele til. Hvad lever en plante af? Hvordan formerer den sig? Hvorfor har den en stilk? At de får øjnene op for ligheder og forskelle mellem det, man køber i supermarkedet og det, man finder i naturen. At de får fornemmelse for, hvad der er af spiseligt i naturen, og at det er afhængigt af årstiden. At de får viden om, hvilke planter der kan spises – og lærer dem at kende. At de finder ud af, hvad fløde består af, og hvordan man skiller det ad i sine bestanddele. At de finder ud af, at gær er levende.

Drejebog:

Vi starter med at kigge på diverse grønt købt i supermarkedet. Eleverne sorterer i blade, stilke, blomster, frugter og rødder og der tales om, hvorfor planten har de forskellige dele. Dernæst taler vi om, hvad der kan samles i naturen på denne årstid, som kan spises. Eleverne deles ind i grupper, der laver hhv. suppe, bål, salat, pandebrød, ost og smør. Der bruges både grønt indsamlet i naturen og det grønt, eleverne har kigget på fra supermarkedet. Maden laves over bål. Under måltidet fremlægger grupperne, hvad de har lavet og kommer med nogle gode historier om de planter, de har indsamlet. Til slut vaskes op.

Opgaver for lærere og pædagoger:

Det måltid, vi laver, er vegetarisk. Hvis der ønskes kød på menuen, skal I selv medbringe det. Det skal i så fald være noget kød, der kan lægges på en rist og grilles.

Mere om aktiviteten:

Forberedelse: Det er oplagt at arbejde med planter i natur/teknik. Både hvordan en plante fungerer og noget om, hvilke karakterer der er vigtige, når man skal se forskel på planter. At lave forsøg med gær er også relevant. I hjemkundskab er det relevant at snakke fedt/protein/kulhydrat og i øvrigt tale om, hvor den energi, vi får ud af maden, kommer fra. 
Booking
Klik her for at læse mere om hvordan du booker aktiviteten
 
Bemærk
Turen gennemføres både fra Rude Skov og Raadvad Naturskole.
Turen foregår udendørs, så det er vigtigt med tøj, der passer til vejret.
 
Husk
Vi er ude hele dage, så husk praktisk tøj. Vi laver et måltid, men eleverne kan godt blive sultne inden - hav formiddagsmed med! Vil I have kød til den grønne mad, skal I selv have det med til grillen.
 
Turmateriale
Opskrifter
Anita Ganeri: ”På sporet af planter” udgivet på Klematis
Hans Erik Bertelsen: ”Ny biologi 1” afsnittet ”Hvordan lever planter” udgivet af Gyldendal Undervisning
Hanne Skriver Svendsen: ”Blomsterne fortæller”, udgivet af Thaning & Appel
Karen Agersnap og Jan Kjærgaard Jensen: ”Historien i blomsten” udgivet af Kaskelot, Biologforbundets Forlag.
 

 
 
 
Naturskolerne.dk       Tlf. 45 80 59 26       mail@naturskolerne.dk